Covey & Cultuur seminar – Live-interview Sean Covey

Managementboek.nl, CPS en FranklinCovey organiseerden op 13 december 2016 het Covey & Cultuur seminar. Op deze dag stond de organisatiecultuur centraal en de impact ervan op bedrijfsresultaten, medewerkerstevredenheid, persoonlijke effectiviteit en werkbeleving.

In dit artikel doet Caroline D. van Wijk verslag van de live-verbinding met Sean Covey aan het eind van het seminar. Sean Covey is geboren in 1964 en de zoon van Stephen Covey. Hij isvicepresident van FranklinCovey, auteur en spreker over The 7 Habits voor in het bijzonder kinderen en tieners. Kinderen van basisschool Noorderlicht, die meehielpen bij de break-outsessie: Onderwijs – The leader in me, mogen de eerste twee vragen stellen.

Wat is voor jou de belangrijkste eigenschap en waarom?

Sean Covey: “Ik denk dat de eerste de belangrijkste is: wees proactief. Jíj hebt de leiding; neem daarom de leiding over je eigen leven en wees geen slachtoffer. Geen van de andere eigenschappen is mogelijk als je niet eerst de keuze maakt om zelf verantwoordelijk te zijn. Wat er ook gebeurt: moeilijke dingen, verdrietige dingen, jij bepaalt wat je ermee doet.

Maar ik vind eigenschap 5 het leukst: Eerst begrijpen, dan begrepen worden. Het is moeilijk om te luisteren naar anderen, terwijl je toch zeker weet dat je gelijk hebt. Ook als leider is dat moeilijk, maar als je echt mensen wilt veranderen, ligt de sleutel in het luisteren.

Eigenschap 3 blijkt wereldwijd het moeilijkste te zijn: Belangrijke zaken eerst.

En wat is jouw favoriete eigenschap?”

Leerling: “Win-win, want dan is het voor iedereen leuk.”

Wat betekenen de 7 Eigenschappen voor jou persoonlijk?

Sean Covey: “Ik groeide op tussen de 7 Eigenschappen. Mijn vader probeerde ons altijd zijn principes te leren. Dan kwam ik thuis en riep ik: ‘Ik blijf zitten, en het is de schuld van mijn leraar!’

Dan nam mijn vader mij apart en zei: ‘Nu speel je het slachtoffer. Ga eens met je leraar praten.’

Ik antwoordde: ‘Pap, je bent zo raar, waar is mam?’

Want mijn moeder liet mij lekker anderen de schuld geven van mijn problemen. Zij was altijd loyaal aan ons. Zo zijn we heel evenwichtig opgevoed.

Mijn vader was zijn tijd vooruit. De 7 Eigenschappen zijn zo diepgaand, ze zijn voor mij dé manier om een beter mens te worden. Het begint bij de overwinning op jezelf. Met alles wat er gebeurt in de wereld zijn de 7 Eigenschappen relevanter dan ooit.”

En ben je nu zelf die rare vader?

Sean Covey: “Thuis heb ik kinderen van de basisschool tot de universiteit. Het moeilijkste vind ik om mijn persoonlijk leven en mijn werk te combineren. Ik heb van mijn vader geleerd dat je niet hoeft te kiezen daarin. Maar natuurlijk vinden mijn kinderen mij ook raar. Ik heb de 7 Eigenschappen voor effectieve tieners geschreven. Nu ik zelf tieners heb, zou ik alles terug willen nemen: er bestaan geen effectieve tieners. Ik had altijd veel theorieën over kinderen, tot ik ze zelf kreeg.”

Hoe leid je ze dan op?

Sean Covey: “Ik zeg natuurlijk niet ‘Hé, kinderen, dit is eigenschap 1’. Op school leren ze de regeltjes, ik probeer ze de regels achter de regels te leren. En dan nog krijg ik te horen: ‘Pap, jij hebt het altijd over luisteren, nou, jij bent zó slecht in luisteren!’

Mijn vrouw zegt zelfs: ‘Probeer je 7 Eigenschappen-gedoe niet op mij uit’.

Ach, we doen ons best en we worstelen er allemaal mee.”

Wat zijn de trends in organisaties?

Sean Covey: “Cultuur wordt steeds belangrijker: Culture eats strategy for breakfast. Maar het is lastig om een vinger achter ‘cultuur’ te krijgen. Het bevat alle relaties en waarden van de organisatie. In mijn ervaring gebeurt cultuur, of je het wilt of niet. Mijn oudste broer Stephen M. R. Covey schreef het boek The speed of trust. Vertrouwen is tastbaar. Daarvoor is communicatie zó wezenlijk! Of het nu gaat over strategie of doelstellingen, gewoonlijk communiceer je tien keer te weinig. Houd steeds in de gaten wat werkt en corrigeer je koers op basis van feedback.”

Millennials nemen het over: wat is jouw advies?

Sean Covey: “De generatiekloof is een item. In mijn eigen team ben ik de oudste, ik keek om mij heen en ik dacht: ‘Dat zijn een stel kinderen die de organisatie sturen!’

De nieuwe generaties pakken dingen anders aan. Alles wordt virtueel, ook voor de leeromgeving, HR en ontwikkeling. Het gaat steeds meer om de totale learning journey, niet meer een traditionele cursus. Op scholen en in organisaties zoeken mensen steeds vaker betekenis in hun werk, ze willen deel uitmaken van een groter geheel. Scholen willen het hele kind opleiden: naast lezen en schrijven zijn ook de emotionele vaardigheden belangrijk. Hetzelfde geldt voor organisaties: fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel willen mensen zich ontwikkelen.

Millennials zijn anders en hebben andere waarden. Ze willen meer als hele mensen worden behandeld en hebben het naar mijn gevoel de hele tijd over missie en doelen. Je moet dus aanhaken bij de hele mens met je communicatie, strategie en visie. Je moet constant eraan werken om hen bevlogen te houden. Iedereen is een leider in verschillende situaties: op het werk, met vrienden, thuis. Laat de regels en de hiërarchie los en sta hen toe om op alle niveaus nader te komen: body, mind & soul. Want leiderschap is een keus, geen positie.”

In de zaal herkent men dit; bij Accenture bijvoorbeeld is de gemiddelde medewerker rond de 30 jaar. Jonge mensen vinden de balans werk-privé belangrijker en dat ze impact maken en bijdragen aan een groter geheel.

Wat betekent dat voor de toekomst van leiderschap?

Sean Covey: “In onze scholen onderwijzen we de 7 Eigenschappen als een gemeenschappelijke taal. We laten in feite de kinderen de school leiden. We ontsluiten hun capaciteiten. Dat is ook wat je voor organisaties en de hele samenleving kunt doen. Boor alle vaardigheden van mensen aan.”

Hou houd je discipline en balans in een organisatie?

Sean Covey: “Goede vraag. Hoeveel van jullie denken op dit moment aan de stapel e-mails die je te wachten staat als je terug komt op kantoor?”  Vele handen in de zaal gaan omhoog.

“Het belangrijkste is dat je wekelijks een halfuur vrijmaakt om je week te plannen. Blokkeer tijd voor belangrijke zaken. Als ik dit eens een week oversla, versnippert de hele week. Op zondag plan ik mijn week, dat kan ik iedereen aanbevelen.

Het is daarbij belangrijk om niet de kip met de gouden eieren te slachten; houd de zaag scherp en plan ook rust in, zodat je je productiviteit niet om zeep helpt. In je planning houd je balans tussen missie en marge, productie en vermogen, resultaten en mensen.”

Wat is ten slotte de belangrijkste gedachte die je mee wilt geven?

Sean Covey: “Mijn vader leerde mij dat ik mijn eigen stem moest vinden. Leiderschap is anderen inspireren om hun eigen stem te vinden: daarmee ontsluit je zoveel waardevols. Mijn vader gaf me het gevoel dat ik alles kon doen wat ik belangrijk vond. Daarnaast leerde ik mijn gaven en talent te gebruiken om anderen te helpen, zoals mijn moeder die nu ouder wordt.

Ik geloof dat mensen een allemaal unieke gaven hebben, iedereen is verschillend. Daarom is het nodig dat we samenwerken. Mijn vrouw en ik hadden soms ruzie: ik vond dat ze meer moest zijn zoals ik. Maar nu weet ik dat juist het verschil goed is. Het is juist gezond om het leven verschillend te benaderen. Nu zeg ik: ‘Goed, jij ziet het anders. Nu hebben we een begin.’

Kortom: inspireer anderen om hun stem te vinden als je je eigen stem gevonden hebt.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *